dinsdag 25 juni 2013

Geweld aan natuur

De natuur in de uiterwaarden bij ons langs de IJssel heeft de afgelopen weken geleden onder het hoge water dat normaal gesproken niet voorkomt in dit jaargetijde. Een heleboel insecten zijn verdwenen waardoor vogels geen voedsel hadden, broedgebieden zijn ondergelopen, hazen en muizen moesten hun holen (met jongen?) verlaten. Op een langsvarende kano sprongen in no time allemaal mieren, die op de hoogste grassprietjes waren geklommen, blij met de onverwachte komst van de langs glijdende kano. Nesten van oeverzwaluwen liepen vol water, waardoor zij broedterrein moesten zoeken in bouwgebied.
Terwijl het water zakte, waren er veel visjes die niet meer naar de IJssel konden zwemmen en zij waren dankbaar voedsel voor diverse vogels.
Op de dijk, met z’n lange gras en bloemen, vonden konijnen en mussen hun plek. Elke keer als Sjaantje en ik er liepen, genoten we van de dieren en ook van de hommels, bijen en vlinders die zich tegoed deden aan de bloeiende planten.
En ineens, in één middag van afwezigheid, is de hele dijk kaal gemaaid!!
Alle beschutting, alle voedsel is in één keer verdwenen!
Waarom is er omwille van de dieren niet gefaseerd gemaaid? Waarom moet alles, na die tegenslag van het hoge water, ineens weg? Welk kortzichting brein zit daarachter? Wie voert zonder nadenken zomaar opdrachten uit die funest zijn voor de natuur?
Ik ben werkelijk verbijsterd door ons mensensoort… zoveel geweld tegen de natuur door stompzinnigheid. Dit is aan dieren en de planten niet meer uit te leggen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten